Albert Einstein oli saksalaissyntyinen matemaatikko ja fyysikko. Hän syntyi 14. maaliskuuta 1879 ja kuoli 18. huhtikuuta 1955. Einstein polttohaudattiin, mutta hänen aivonsa säästettiin tutkimuksia varten.
Einstein kuoli 76-vuotiaana Priceton Hospitalissa New Jerseyssä. Kuolinpäivän jälkeisenä aamuna patologi Dr. Thomas Harvey irrotti Einsteinin aivot.
Aivot leikattiin 240 osaan ja palat jaettiin eri tutkijoille. Osan paloista Dr. Harvey piti itsellään. Kun hän muutti ympäri Yhdysvaltoja, hän otti aina Einsteinin aivojen palat purkissa mukaansa.
Tutkijat havaitsivat Einsteinin aivoissa yhden erityisen piirteen: Einsteinin aivoissa oli enemmän hermotukisoluja (gliasoluja) kuin aivoissa tavallisesti.
Aivoissa on 86 miljardia hermosolua eli neuronia. Lisäksi aivoissa on hermotukisoluja eli gliasoluja. Gliasoluja on suurin piirtein yhtä paljon kuin neuroneita. Osa gliasoluista tuottaa neuronien ympärille myeliiniä, rasvaista eristettä, joka auttaa tieto kulkemaan ”kuin rasvattu ”.
Myelisoituneiden neuroniyhteyksien ansiosta tieto kulki tavanomaista nopeammin Einsteinin aivoissa. Gliasolujen runsauden vuoksi hänen aivonsa myös tarvitsivat ja käyttivät tavallista enemmän energiaa.
Sinä voit vaikuttaa aivojesi myeliinin määrään - ja moniin muihin asioihin aivoissasi.
Aivot tarvitsevat hyvää rasvaa, jotta neuronit saavat
ympärilleen myeliiniä. Hyvää rasvaa saa syömällä esimerkiksi rasvaista kalaa kaksi kertaa viikossa ja
ruokalusikallisen kasvirasvaa päivässä.
Vuonna 1996 Dr. Harvey antoi hallussaan olevat aivopalat Princeton Hospitalin johtavalle patologille. Einsteinin aivojen matkasta hänen kuolemansa jälkeen on kirjoitettu kirja Possessing Genius - The Bizarre Odyssey of Einstein’s Brain.
Lähde:
Neurosience for Kids, Washingtonin yliopisto
Lue seuraavaksi:
Aivoissa on 86 miljardia neuronia