6 tapaa huolehtia aivoista


Kun urheilet, liikut liikenteessä tai vietät aikaa kavereiden kanssa, muista että sinulla on aivot - suojele niitä vaurioilta! Vaikka urheilu tekee hyvää aivoille, monet urheilulajit ovat myös riskialttiita aivojen kannalta. Urheillessa voi sattua onnettomuuksia ja aivot voivat saada kovan iskun

Yleensä päähän kohdistuvat urheiluonnettomuudet ovat ohimeneviä aivotärähdyksiä, joiden jälkeen aivojen toimintakyky palautuu ennalleen. Pää ei kuitenkaan kestä liian kovia eikä liian monia iskuja - yksi isku saattaa aiheuttaa pysyvän aivovamman. Urheillessa omia ja toisten päitä täytyy muistaa suojella.

Myös liikenne ja vapaa-ajan vietto kavereiden kanssa ovat yleisimpiä nuorten aivovammojen taustatekijöitä. Aivovaurioita aiheuttavat muun muassa ilman turvavyötä autossa matkustaminen, ilman kypärää pyörällä tai mopolla ajaminen,  riskialttiit urheilulajit sekä pahoinpitelyt ja päihteet.

Sinä voit suojata päätäsi monilla tavoilla.

1. Käytä suojavarusteita. Kun pyöräilet, pelaat jääkiekkoa, jääpalloa tai rullakiekkoa, ajat mopolla tai moottoripyörällä, nyrkkeilet, ratsastat, laskettelet tai lumilautailet, käytä joka kerta kypärää ja muita tarvittavia suojavarusteita.

2. Muista turvavyö. Ilman turvavyötä autolla matkustamisessa ei ole mitään hienoa. Liikenteessä sattuu ja tapahtuu. Äkkijarrutus ilman turvavyötä voi aiheuttaa kovan tällin niskaan ja päähän. Pahimmillaan lennät elefantin painolla päin tuulilasia.

3. Älä tuhoa aivojasi huumeilla. Monet päihteet vaurioittavat aivoja.

4. Harkitse, mihin hyppäät. Tämä pätee uimahyppyihin, skeittaamiseen, parkouriin ja moniin muihin lajeihin, joissa tehdään nopeita päätöksiä hyppäämisestä. Tarkista etukäteen, mihin olet hyppäämässä ja mieti tarkkaan, onko se riskialtista.

5. Vältä väkivaltatilanteita. Päähän osunut isku voi olla kohtalokas. Pyri elämään ja urheilemaan niin, ettet aiheuta väkivaltaisia tilanteita etkä omaehtoisesti hakeudu tilanteisiin, joissa on väkivallan ja loukkaantumisen riski.
 
6. Pidä silmät ja korvat tarkkana liikenteessä. Pikkukoululaisena opitut liikennesäännöt suojelevat kaiken ikäisiä: "Katso ensin vasempaan, sitten oikeaan..." "On valo punainen, en silloin lähde, en, vaan odotan ja katselen."
 
Monet kulkevat liikenteessä kuulokkeet korvilla ja kuuntelevat musiikkia, tai selaavat puhelinta. Erityisesti puhelimen selaaminen autoa ajaessa on aiheuttanut paljon onnettomuuksia. Kun liikut ajoneuvolla tai ajoneuvojen seassa, keskity seuraamaan, mitä ympärilläsi tapahtuu.
 
Lue seuraavaksi: