Ihmisen aivot erittävät stressihormoneja, joiden tehtävä on antaa voimaa haastavissa tilanteissa. Kun stressihormonien eritys on lyhytkestoista ja hallinnassa, esimerkiksi tärkeän kokeen tai urheilusuorituksen ajan, stressaaminen on hyödyllistä ja tarkoituksenmukaista.
Jos kova stressi on jokapäiväistä eivätkä aivot pääse palautumaan stressireaktiosta, stressi muuttuu haitalliseksi ja suorituskyky alkaa heikentyä.
Auta aivoja palautumaan stressireaktiosta:
1. Nuku riittävästi
Unenpuute lisää stressihormonien eritystä. Huonosti nukutun yön jälkeen sinun voi olla vaikea kohdata ja kuunnella toisia ihmisiä. Keskittyminen, muistaminen ja oppiminen on hankalaa. Vahinkoja sattuu herkemmin. ja mielialasi voi olla vaisu, apea tai kärttyinen. Lapsi ja nuori tarvitsee yöunta 8 -10 tuntia vuorokaudessa. Jos harrastat aktiivisesti jotakin urheilulajia, unentarpeesi voi olla suurempi, 9 - 10 tuntia vuorokaudessa.
2. Anna aivojen palautua rasituksesta
Pidä kiinni siitä, että päivissäsi on myös rentoa, hyväntuulista oleskelua ilman suorittamisen pakkoa. Huolehdi, että viikossasi on vähintään 1-2 VAPAAPÄIVÄÄ, jolloin et tee koulutehtäviä etkä treenaa. Anna kehon ja mielen levätä, rentoutua ja palautua.
3. Katso isoa kuvaa
Monesti stressaannumme pienistä asioista, kuten siitä, että tässä matsissa ei tullut yhtäkään maalia, joku puhui ikävästi tai koenumero oli heikompi kuin odotit. Suurenna mittakaavaa ja mieti, mikä merkityställä tapahtumalla on koko elämäsi kannalta. Se oli heikko hetki, ei todiste sinun ja koko elämäsi heikkoudesta.
4. Kysy itseltäsi joka ilta: Mikä oli parasta, mitä tänään tapahtui?
Jotkut päivät ovat kurjia, mutta jokaisessa päivässä on aina jotain hyvää. Omilla ajatuksilla voi muuttaa ikävätkin asiat hyviksi oppimiskokemuksiksi.
Lue seuraavaksi:
Onko aivoissasi haittaohjelmia?