Välittäjäaineet vaikuttavat mielialaan


Välittäjäaineet ovat kemiallisia molekyyleja, jotka välittävät signaaleja neuronien välillä. Hermosolujen välissä on synapsirako, jossa välittäjäaineet vaikuttavat tiedonkulkuun - ja mielialaan. 

Välittäjäaineita tunnetaan kymmeniä. Ihmisen käyttäytymiseen vaikuttavat olennaisesti välittäjäaineet:

  • dopamiini,
  • noradrenaliini,
  • serotoniini,
  • endorfiini ja
  • kortisoli.

Dopamiini piristää ja antaa energiaa. Se vaikuttaa myönteisesti keskittymiskykyyn ja oppimiseen. Dopamiini on tärkeä välittäjäaine myös motivaation ylläpitämisen kannalta: Kun ihminen onnistuu etenemään kohti tavoitettaan, aivojen dopamiiniradat alkavat tuottaa lisää dopamiinia ja
palkitsevat hyvän olon tunteella.

Dopamiiniradat toimivat aivojen palkitsemisjärjestelmänä. Kun ihminen asettaa itselleen selkeitä tavoitteita ja tekee päämäärätietoisesti töitä tavoitteensa hyväksi, palkitsemisjärjestelmä pysyy hyvässä vireessä ja motivaatio on korkealla.

Jos ihmisellä ei ole tavoitteita - tai tavoitteita ehkä on, mutta hän ei tee töitä tavoitteidensa hyväksi, palkitsemisjärjestelmän teho hiipuu ja motivaatio laskee.

Dopamiinin  tuotantoa voi tehostaa liikunnalla ja proteiinipitoisella ravinnolla.
Monien päihteiden käyttö sekä nettiympäristössä toimiminen kiihdyttävät dopamiinin tuotantoa, mutta vaikutus on lyhytkestoinen. Kun päihteistä tai netin käytöstä johtuva dopamiiniaalto laantuu, olo tuntuu levottomalta ja keskittyminen on hankalaa.

Ihmiset, joilla on taipumus päihde- tai nettiriippuvuuteen, alkavat tavoitella yhä uudelleen ja uudelleen dopamiinin tuottamaa mielihyvää käyttämällä päihteitä tai viettämällä aikaa netissä - lopulta niin usein ja niin paljon, että elämänhallinta, ihmissuhteet ja terveys kärsivät.

Dopamiinitason nousun voi saada aikaan terveellisesti ja myönteisesti: selkeillä tavoitteilla, hyvillä ruokailutottumuksilla ja liikunnalla. Tosin liikunnastakin voi tulla osalle ihmisistä pakkomielle.

Serotoniini on välittäjäaine, joka antaa tyytyväisyyden tunteen. Serotoniinin tuotantoa vauhdittavat muun muassa hyvät ihmissuhteet ja nauraminen.
Joskus ihmiset pyrkivät vaistomaisesti nostamaan alhaista serotoniinitasoa syömällä sokeripitoista ruokaa. Kannattaa kuitenkin valita, millaista sokeria käyttää. Sakkaroosi-sokeri antaa lyhytkestoisen tyytyväisyyden tunteen. Glukoosi-sokeri, jota saa marjoista ja hedelmistä, on aivojen elintärkeä energianlähde. Sen antama tyytyväisyyden ja tarmokkuuden tunne on pitkäkestoinen.   

Oksitosiini on välittäjäaine, joka vaikuttaa sosiaalisiin tunteisiin: yhteenkuuluvuuteen, läheisyyteen ja rakkauteen. Uudet tutkimukset osoittavat, että oksitosiini vaikuttaa yhtä lailla sekä myönteisiin että kielteisiin sosiaalisiin tunteisiin. Se voi lisätä myötätuntoa sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Toisaalta oksitosiini voi lisätä myös vähemmän myönteisiä sosiaalisia tunteita, kuten kateutta sekä aggressiivisuutta ja epäluuloisuutta vieraita ihmisiä kohtaan. 

Endorfiiinit ovat onnellisuushormoneja. Endorfiineja saa muun muassa liikunnasta, kosketuksesta ja nauramisesta. 

Endorfiinien tuotantoa voi lisätä paitsi liikunnan kautta, myös silittämällä lemmikkieläintä, hellimällä rakkaita ihmisiä ja viettämällä aikaa mukavassa seurassa. 

Noradrenaliini on välittäjäaine, jonka tuotanto kiihtyy, kun koemme jotain uhkaavaa tai haastavaa. Sitä voisi kutsua myös taisteluhormoniksi. Se nostaa sydämen sykettä ja voi aiheuttaa vapinaa. 

Osalla ihmisistä noradrenaliinin tuotanto on runsasta. Tämä voi aiheuttaa levottomuutta, ahdistusta ja paniikkikohtauksia. Liiallista noradrenaliinin eritystä voi hillitä lääkkeillä, liikunnalla  ja rentoutumisharjoituksilla.

Kortisoli on stressihormoni. Sen tarkoituksena on terästää keskittymis- ja toimintakykyä. Jos kortisolia jatkuvasti suuria määriä elimistössä, se muuttuu haitalliseksi eikä enää paranna keskittymistä, vaan häiritsee toimintakykyä. Se jyrää mielihyvähormonien tuotannon alleen ja tekee olon uupuneeksi ja alakuloiseksi. 

On tärkeää, että laskemme tietoisesti kortisolitasoa tekemällä  vaativien ja haastavien ponnistusten jälkeen jotain rentouttavaa ja mielihyvää tuottavaa, mikä kiihdyttää mielihyvähormonien tuotantoa.

Miten voit tehostaa aivojesi palkitsemisjärjestelmää terveellisillä tavoilla?

 

Lue seuraavaksi:

Kolmet aivot yksissä aivoissa