Voit tietoisesti vaikuttaa siihen, mitä tahdot tallentaa muistiisi. Harkitse: Onko tämä minulle hyödyllistä tietoa ja muistamisen arvoista?
Keskity ottamaan tietoa vastaan kaikilla aisteilla. Hengitä rauhallisesti, niin keskittymiskykysi tehostuu. Kuuntele ja katso tarkasti. Käytä myös haju-, tunto- ja makuaistia muistamisen tukena.
Käytä muistin apuvälineitä
Tee muistiinpanoja, alleviivaa, äänitä, valokuvaa, kertaa mielessäsi ja keksi omia muistisääntöjä. Kirjoita to do -listoja ja yliviivaa tehtyjä töitä tehtävälistasta.
Kirjoita vaikka joka aamu to do -listan: Mitä minun pitää tehdä ja muistaa tänään?
Herätä motivaatiosi
Esitä itsellesi kysymyksiä, jotka vahvistavat motivaatiota:
- Miksi tämä kannattaa oppia?'
- Mihin tarvitsen tätä tietoa?
- Miksi tämä kiinnostaa minua? / Miksi tämä ei kiinnosta minua?
- Mikä tässä aiheessa saa minut innostumaan?
- Mitä hyödyllistä opin tästä?
- Miten tämä kehittää minua?
- Miksi olen täällä tänään?
- Mihin minun kannattaa keskittyä tässä tilanteessa?
- Mitkä ovat tämän oppitunnin/kirjan kappaleen 3-5 tärkeintä asiaa, jotka haluan muistaa?
- Missä voin oppia tätä lisää ja kehittää taitojani?
Poista häiriötekijät
Keskeytykset ovat muistin pahin vihollinen. Juuri kun yrität painaa jonkin asian mieleesi, puhelin soi, näytölle pomppaa uusi viesti kaverilta tai joku alkaa jutella vieressäsi. Yhtäkkiä et enää muistakaan, mitä sinun piti muistaa.
Kun haluat keskittyä asioiden tallentamiseen muistiin, sulje puhelin ja ylimääräiset sivut tietokoneen näytöltä. Anna työrauha itsellesi ja muille, jotta muistiin tallentaminen onnistuu.
Päiväkirja kehittää tapahtumamuistia, muistiinpanot tietomuistia
Jos haluat vahvistaa muistin eri osia, tee säännöllisesti muistiinpanoja tietomuistin kehittämiseksi. Päiväkirjan kirjoittaminen kehittää puolestaan tapahtumamuistia.
Jos haluat oppia uuden taidon, harjoittele vähintään 15 minuuttia päivässä
Taidot kehittyvät säännöllisten toistojen kautta. Lähes minkä tahansa taidon voi oppia, jos harjoittelet sitä joka päivä vähintään 15 minuuttia. Kun samaa asiaa toistaa uudelleen ja uudelleen, sen lopulta oppii.
Helpota muistijärjestelmän toimintaa pitämällä tavarasi järjestyksessä
Muistijärjestelmän toimintaa keventää se, että pidät tärkeät asiat, kuten esimerkiksi opiskeluvälineet, tärkeät paperit, avaimet ja pankkikortin, aina samassa vakiopaikassa.
Koe uusia asioita, kohtaa erilaisia ihmisiä
Kokemukset, elämykset, taide ja erilaisten ihmisten kohtaaminen vahvistavat muistia. Elämänkokemuksesi sekä sivistyksesi karttuvat ja osaat yhdistää aiempia muistoja uusiin kokemuksiin.