Aivoissa on 86 miljardia neuronia


Tieto kulkee aivoissa neuroniverkossa. Aivoissa on noin 86 mijardia hermosoua ei neuronia. 

Se, mitä aivot kokevat paljon, vahvistuu aivoissa. Kun teet tiettyjä juttua usein, esimerkiksi luet paljon kirjoja, pelaat usein tietokoneella tai treenaat tiettyä urheilulajia, neuroniverkkoon muodostuu vahvoja synapsiyhteyksiä eli tiedonkäsittely-polkuja, jotka helpottavat ja nopeuttavat tiedonkäsittelyäsi juuri näissä asioissa.

Mitä sinun aivosi kokevat paljon? Mistä huomaat, että olet nopea tiedonkäsittelijä asioissa, joita teet usein?

Aikuisen aivot painavat 1,3 - 1,5 kiloa ja vastasyntyneet aivot 350 - 400 grammaa. Vauvalla on 100 - 200 miljardia neuronia. Vauvalla on siis enemmän neuroneita kuin aikuisella.

Tarpeettomia neuroneita karsiutuu pois lapsuuden aikana. Turhia yhteyksiä täytyy karsiutua lapsen aivoista, jotta aivot voivat toimia jäsentyneesti. Tätä kutsutaan toiminnalliseksi järjestäytymiseksiKun vauva syntyy, hänellä on noin 2 500 synapsiyhteyttä neuronien välillä.  Aivot kehittyvät vauhdilla ensimmäisten elinvuosien aikana ja 2 - 3 vuoden iässä lapsella on jopa 15 000 synapsiyhteyttä.

Aikuisella on puolet vähemmän synapsiyhteyksiä kuin kolmevuotiaalla.  Tarpeettomia  synapsiyhteyksiä karsiutuu pois iän karttuessa.