Kolmet aivot yksissä aivoissa


Kolmiaivoteoria on aivojen evoluutioteoria, jonka kehitti neurotieteilijä Paul D. MacLean 1960-luvulla. Kolmiaivoteorian mukaan ihmisellä on kolmet aivot:

  • alkukantaiset liskoaivot,
  • tunneaivot (limbiset aivot) ja
  • järkiaivot (etuotsalohko).

Liskoaivot olivat jo liskoilla eli dinosaurusten aikaan. Niiden tehtävä on valita hengissä säilymistä, valta-asemaa ja hyvinvointia uhkaavissa tilanteissa toimintastrategia: Taistele, pakene tai jähmety paikalleen ja leiki kuollutta.

Vaikka nykyihmisten stressi- ja uhkatilanteet ovat toisenlaisia
kuin dinosauruksilla, toimimme yhä haastavissa tilanteissa
liskoaivoja käyttäen.

Kun joku pilkkaa sinua, jonkin asian oppiminen on haastavaa tai pelaajapaikkasi joukkueessa on uhattuna, valitset vaistomaisesti toimintastrategiasi liskoaivoja käyttäen.

Yksi päättää taistella hyvinvointinsa ja itsearvostuksensa puolesta. Toinen vetäytyy ja pakenee tilannetta. Kolmas jähmettyy paikoilleen ja "leikkii kuollutta".


Jos aivot olisivat talo, liskoaivot ovat aivotalon kellarikerros.Limbiset aivot tunnetaan myös nimellä nisäkäsaivot. Nisäkkäillä, jotka syntyivät maapallolle dinosaurusten jälkeen, on sekä liskoaivot että nisäkäsaivot.
Kaikilla nisäkkäillä on tämä evoluution myötä kehittynyt tunnekeskus, limbinen alue.

Limbiset aivot ovat aivotalon alakerta. Liskoaivot reagoivat tilanteisiin kaikkein nopeiten, silmänräpäyksessä. Seuraavaksi nopeiten reagoi limbinen alue. Se herättää  mielessä ja koko kehossa tunnereaktion, joka kestää 1,5 minuuttia. Itsehillintä alkaa siitä, että opit odottamaan ainakin tuon 1,5 minuuttia ennen kun teet mitään tunteen vallassa, jotta järkiaivot ehtivät mukaan tiedonkäsittelyprosessiin.

Järkiaivot ovat aivojen yläkerta. Siellä tapahtuu korkeammat ja kehittyneemmät aivotoiminnot: ajattelu, kielellinen vuorovaikutus, päättely, luovuus ja harkinta. Kaikilla kädellisillä nisäkkäillä on järkiaivot, niin ihmisillä, apinoilla kuin gorilloillakin. 

Kun ihmisellä on  "hyvät ja sujuvat portaat" aivojen kellarista alakerran kautta yläkertaan, sanotaan että aivotoiminta on hyvin jäsentynyttä. Silloin ihminen ei jää lymyämään kellariin eikä metelöi alakerrassa, vaan käyttää kaikkia kolmea aivojen kerrosta: alkukantaisia liskoaivojen toimintastrategian valinnassa, tunneaivoja toiminnan energisoinnissa ja järkiaivoja itse toiminnassa.

Piirrä tai kuvittele aivotalo, jossa on kellari, alakerta ja yläkerta. Tee taloon myös portaikko tai hissi. 

Pohdi, miten liikut aivotalon kerroksissa hankalissa ja haastavissa tilanteissa. Minkä strategian valitset, miten lataat toimintaasi tunne-energiaa ja miten toimit järkiaivoja käyttäen.

 

Lue seuraavaksi: 

Miten muisti toimii?