Miten muisti toimii?


Hippokampus on aivojen muistikeskus. Kun nukut, hippokampuksen ja aivokuoren välisessä neuroniverkostossa on käynnissä päivän muistojen "replay", uudelleen soittaminen.  

Merkitykselliset, haastavat ja vahvoja tunteita herättäneet kokemukset tallentuvat kaikkein vahvimmin pitkäkestoiseen muistiin. Aivan kuin tallentaisit sinulle tärkeitä biisejä soittolistalle. Nukkuminen on välttämätöntä muistin tehokkaalle toiminnalle.

Miksi joskus on vaikea muistaa?

Muistijärjestelmä voi lukkiutua, jos jokin häiritsee sen toimintaa. Häiriötekijä voi olla kova stressi, masennus, ahdistus, päihteiden käyttö tai traumaattinen muisto, jota aivot eivät pysty vielä käsittelemään.

Muistamisen vaikeus voi johtua tarkkaavaisuusongelmista, kielellisistä erityisvaikeuksista, hahmotushäiriöstä tai motivaation puutteesta. Jos ihminen ei hahmota vastaanottamaansa tietoa tai ei tahdo käsitellä sitä, tietoa on vaikea tallentaa muistiin.

Voit tietoisesti vaikuttaa siihen, mitä tahdot tallentaa muistiisi.  Keskity ottamaan tietoa vastaan ja harkitse: Onko tämä minulle hyödyllistä tietoa ja muistamisen arvoista?


Helpota muistiin tallentamista:

  • Tee  muistiinpanoja ja alleviivauksia. 
  • Ota valokuva asiasta, jonka haluat muistaa.
  • Tee piirros asiasta, jonka haluat ymmärtää tai ratkaista. 
  • Mieti, mitkä ovat olennaiset kysymykset, joihin vastaamalla hallitset tietokokonaisuutta. 
  • Kertaa mielessäsi olennaisia, tärkeitä tietoja. 

Älä yritä muistaa kaikkea, sillä muistijärjestelmäsi tuskin pystyy suoriutumaan niin suuresta tietomäärästä. Mieti, mikä on olennaista tietoa.