Millaista ravintoa aivot tarvitsevat?


Joskus on hyvä miettiä ruokaa aivojen kannalta: Miten eri ruoka-aineet vaikuttavat aivokemiaan? 

Aivot tarvitsevat päivittäin glukoosia, mineraaleja, hiilihydraatteja ja proteiinia, jotta ne voivat toimia tehokkaasti. Syömällä hyvin ja ravitsevasti voit vahvistaa aivojesi virkeyttä ja toimintakykyä. 

Elimistö pilkkoo hiilihydraattipitoisen ruoan glukoosiksi. Ruokavalio, jossa ei ole juuri lainkaan hiilihydraatteja eli "hiilareita", ei ole hyväksi aivoille.

Hiilihydraatteja on kahdenlaisia, nopeita ja hitaita.

Nopeat hiilihydraatit nostavat verensokeria nimensä mukaisesti nopeasti ja niiden antama energia on lyhytkestoista. Nopeita hiilareita on valkoisessa vehnäleivässä, leivonnaisissa ja makeisissa.

Hitaat hiilihydraatit nostavat verensokeria tasaisesti ja antavat pitkäkestoista energiaa. Hitaat hiilihydraatit ovat hyvä energianlähde aivoille.
Hitaita hiilihydraatteja saa kasviksista, erityisesti juureksista, tummasta pastasta, kokojyväleivästä ja ruistuotteista, unohtamatta hedelmiä ja marjoja.

Aivot tarvitsevat proteiinia mutta eivät mielin määrin. Sopiva määrä proteiinia on noin 50 - 90 grammaa päivässä, myös urheilijoilla. Proteiinit eli valkuaisaineet koostuvat aminohapoista, jotka ovat välttämättömiä aivojen toiminnalle.  Ihmiselle välttämättömiä aminohappoja on 20, joista 11 elimistö osaa itse valmistaa. Loput yhdeksän välttämätöntä aminohappoa on saatava ravinnosta. Proteiini tehostaa ihmisen toimintaa niin liikuntasuorituksissa kuin opiskelussakin.

Proteiinia saa lihasta, kalasta, palkokasveista, maitotuotteista sekä pähkinöistä. Jos et syö lainkaan eläinkunnan tuotteita, on tärkeää lisätä ruokavalioon palkokasveja ja pähkinöitä, jotta saat riittävästi proteiinia. Kova eläinkunnan rasva voi  altistaa monille aivo- ja sydänsairauksille. Sen käyttöä kannattaa vähentää. 

Aivot tarvitsevat hyvää, mieluiten kasviperäistä rasvaa. Kala, öljyt, pähkinät ja avokado ovat hyväksi aivoille, koska niistä aivot saavat hyvää rasvaa. Kalaa kannattaa syödä kaksi kertaa viikossa.Englannin kielen sana breakfast tarkoittaa "paaston katkaisemista". Unen aikana elimistö on noin 8 - 12 tuntia ilman ravintoa. Yön jälkeen aivot tarvitsevat energiatankkausta.

Ilman aamiaista liikkeelle lähteminen on sama asia kuin lähtisit ajamaan autoa tyhjällä tankilla: Ajatuksenkulku nykii ja lopulta hyytyy, jos energiaa ei tankata lisää. 

Jos et ehdi syömään aamulla muuta, syö ainakin muutama hedelmä ja jugurttia mieluiten myslin sekä marjojen kera. Ravitseva aamiainen voi koostua esimerkiksi puurosta marjojen kera, mehulasillisesta ja voileivästä.

Terveellinen ravinto antaa energiaa tasaisesti koko päivän. Kun olet syönyt ravitsevasti, jaksat paremmin koko päivän, aivosi toimivat tehokkaammin, sinun helpompi keskittyä ja mielialasi on todennäköisesti virkeämpi.


Suhde ruokaan ei saisi koskaan olla tiukka eikä ankara. Ruoka on tarkoitettu nautittavaksi! Samalla ruoka on myös hyvänolon lähde ja polttoaine, jolla ihminen kulkee.

 

Lue seuraavaksi:

Hengitä ensin!